Tillbaka till startsida 

      

     

 
  Pär och Tesse

     

1980 flyttade konstnärsparet Astrid "Tesse" Theselius och Pär Andersson  från Stockholm till Lidgatu, där de bosatte  sig på en avstyckad bondgård. Boningshuset renoverades och en del av den gamla ladugården byggdes om invändigt till en stor luftig ateljé. Man har även byggt till en lekstuga och en liten inglasad paviljong med utsikt över åkrarna.

Pär och Tesse träffades på Konstfack och bodde sedan många år på Djursholm. Fem barn blev det under åren 1954-1958, varav ett tvillingpar. Alla med konstnärlig talang. De är Erik och Olof, (tvillingparet) samt Mats, Jonas och Johanna. I "nuläget" finns det också 12 barnbarn.


   Tesse har sedan tidigare anknytning till Ångermanland då hennes mamma var från Helgum, men flyttade till Stockholm som ung. Körkort är ju en nödvändighet när man bor på landsbygden så det klarade hon snart av vid 55-års ålder. Ett av Tesses favoritprojekt är utsmyckningen av "Det heliga ljusets kyrka" i Torvalla, Östersund. Annars tycker hon också mycket om blomstilleben och figurer som motiv.
 

Paret har gjort ett stort antal utsmyckningar i olika byggnader, mest kyrkor, runt om i landet. Ett av de arbeten Pär är mest nöjd med är glasfönstren i Visby domkyrka på Gotland. Den totala helheten och hur man upplever rummet är mycket viktig för konstnären. Landskap och figurer är något av favoritmotiv för Pär.

Konstnärsparet har rest väldigt mycket genom åren för olika arbeten runt om i landet men har nu trappat ner på den delen. De försöker hålla sig hemma i Lidgatu så mycket som möjligt men jobbar fortfarande ändå mest hela tiden.


                         "Agnus Dei"
       temperamålning av Pär Andersson

Vill man se en del av parets konst så kommer de att ha en mindre utställning i Umeå
    stads kyrka den 9 September 2007. Det blir till stor del motiv med kyrklig anknytning.
                      

 

Astrid Theselius litografi "Så lite man har men så gott man mår"


          


Bilderna på denna sida får ej kopieras.